Følg oss på facebook!

Logg inn

Om oss

Generelt:

Wesselengens Bataljon er stiftet 24. april 1873. Det er et tradisjonelt søndagsbuekorps, med eksersis på søndager. Det er et tradisjonet guttekorps, og er det den dag i dag. Buekorpset ligger i Bergen med tilhørlighet i Sandviken ved Krohnengen Skole. Området heter Eidemarken, og strekker seg fra gamle Skansen brannstasjon, ned til stølen, og opp til Krohnengsgaten.

Historie:

Guttene fra Wesselengen stiftet bataljonen i øvre Eidemarken, etter ispirasjon av Skutevikens Buekorps. Det var en kald regværsdag, og guttene satt under en trapp i ly for regnet. Wess'lengsguttene hadde nettopp vært nede i Skuteviken og sett på Skutevikens Buekorps, da de bestemte den 24. April 1873 at de skulle starte opp et eget buekorps. Det var i alt 8 gutter som var med å hente den første fanen til Wesselengen, og dermed blir ansett som stifterne av buekorpset. De fremste initiavtivtakerne blir dog sett på som Torvald Jørs og Jakob Johannessen,  der sistsnevnte også var buekorpsets første sjef.

Guttene fra Wesselengen var ikke noe bedre stilte enn noen andre i Sandviken på slutten av 1800-tallet. De var stort sett folk fra arbeiderklassen, som vil si at de var nødt til å arbeide til og med lørdager. De kunne dermed ikke gå i buekorps før på søndager, derav navnet søndagsbuekorps.  

Navnet Wesselengen:

Wesselengen Bataljon ble stiftet i det som i dag heter Eidemarken. Men slik har det ikke alltid vært. Wesselengen var det gamle navnet på det som i dag er øvre delen av Eidemarken, mens Krohnengen var den søndre delen. Områdene ble senere slått sammen, da en rik kjøpnavn kjøpte opp både krohnengen og Wesselengen. Navnet hans var Eide, og kalte like så godt området opp etter seg selv, nemlig Eidemarken. Buekorpset har dog beholdt navnet, som påminnelse av det opprinnelige område og navnet til Wesselengen. Området til Wesselengen spredte seg senere til resten av Eidemarken, før det etter hvert også strekte seg til Stølen.

Wesselenges slagere:

Wesselengens har alltid vært kjent for å ha en gode slagere. Guttene fra Eidemarken var de første som begynte å marsjere med flere slagere samlet, slik at de til sammen dannet en karakteristisk "slagergjeng". Alle de andre buekorpsene følgte etter i senere tid, men wesselengsslagerne var alltid de som ble sett på som de beste. Så god var de, at lørdagskorpsene ofte leide inn og betalte wesselengsgutter for å få bedre og lyd i slagergjengene sine på de største dagene. 

Den dag i dag har slagergjengen alltid vært et viktig element i bataljonen, der Wesselengen har blant annet vunnet Buekorpsenes dag (arrangeres hvert 4. år) for beste slager to ganger. Første gang i 2002 ved Andreas Bjordal, og sist i 2014 ved Marius Aune Eriksen.

Annet:

Buekorpsets alliansekorps er Skutevikens buekorps og Fjeldets Bataljon. At de er alliansekorps vil si at det er buekorpst vi har et tettere samarbeid enn de andre buekorpsene. Wess'lengen har mange årlige fellesutmarsjer med disse, deriblant idrettsdag og kinodag. 

Wesselengens har Rådslokalet i den gamle vaktmesterboligen ved Krohnengen Skole. Rådslokalet ble gitt til buekorspet i gave fra Bergen Kommune i 2008, da buekorpset stod uten rådslokalet. Ved hjelp Gamlekarer og andre buekorpsintreserte, ble rådslokalet totalrenovert takket være dugnadsarbeid.

 

Adresse: Arbeidergaten 4, 5031 Bergen (gamle vaktmesterboligen ved Krohnengen Skole)

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Wesselengens-Bataljon/312498705531802

Kontakt:

Sjef: Hans Rosfjord, Mob : 97577743, Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.